Recept:Blåbärspaj
Blåbärspaj finns i en uppsjö varianter. Här är ett grundrecept på blåbärspaj med smuldeg.
Ingredienser
- 7 dl0,49 kgblåbär
0,7 liter
- 0,5 dl42,5 gramsocker
3,333 msk
10 tsk
- 3 dl180 gramvetemjöl
20 msk
- 150 g10,526 msksmör
- salt
- Sätt ugnen på 200 °C
- Smörj en ugnsfast form med smör
- Häll blåbären i formen och strö sockret ovanpå (spara någon matsked socker till degen)
- Blanda mjöl, socker och en liten gnutta salt i en bunke.
- Skär kylskåpskallt smör i tärningar och arbeta ihop det med mjölet. Använd fingertopparna eller en gaffel, och jobba snabbt, så att inte smöret smälter.
- Smula degen över blåbären
- Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter, tills pajen bilvit gyllenbrun på ytan.
Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass!
Senast uppdaterad 2012-07-15 19:58